30.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun hükmüne göre, 01.07.2020 tarihinden itibaren Az Tehlikeli Sınıfta yer alan bütün iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak veya bunlarda hizmet almak zorunluluğu başlayacaktır. Bu düzenlemeye göre, 50’den az işçi çalıştırılan az tehlikeli sınıfta bulunan bütün iş yerleri bu kapsamda değerlendirilecek ve bu zorunluluğa uymayan işverenlere oldukça ağır cezalar verilecektir.
01.07.2020 tarihinden itibaren bir kişinin dahi çalıştığı her türlü büro ve ofis iş yerleri, (mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik vb.) apartman ve site yönetimi (kapıcı) bakkal, manav, terzi, berber, vb. gibi iş yerleri de dahil olmak üzere tüm iş yerleri için bir iş güvenliği uzmanı ile bir iş yeri hekimi çalıştırmak, veya onlardan hizmet almak zorunluluğu getirilmiştir.
Buna göre, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 26/1-b maddesi gereğince, 01.07.2020 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverenlere, her bir işçi ve çalıştırılmadığı her ay için 6.511,00 TL, iş yeri hekimi görevlendirmeyen işverenlere, keza her bir işçi ve çalıştırılmadığı her ay için 6.511,00 TL olmak üzere aylık 13.022 TL idari para cezası uygulanacaktır.
İşverenin sorumlulukları; İş yerinde risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak, acil durum planı yapmak, çalışanlara iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi vermek ve daha bir çok zorunluluğu bulunmaktadır.
İşveren, iş yerinde çalışanlar arasından iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi varsa bunları bu hizmetleri vermek üzere görevlendirebilir. Bu durumda işveren ile çalışan arasında bu görevi de kapsayan yeni bir iş sözleşmesi imzalanması gerekmektedir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak işverenin, iş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekimi sertifikasına sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi de üstlenebilir.
1 ila 9 çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.
Ayrıca, Türkiye genelinde 10 kişiden az çalışanın bulunduğu, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör iş yerlerinde; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için yapılacak masraflar, Bakanlık tarafından karşılanacaktır.
Her türlü büro ve ofis iş yerleri, (mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik vb.) apartman ve site yönetimi (kapıcı) bakkal, manav, terzi vb. gibi iş yerleri az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri olup, en az bir işçinin çalıştığı bu tür küçük iş yerleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) den bir iş güvenliği uzmanı ile bir iş yeri hekimi görevlendirmek suretiyle zorunlu olan bu hizmetleri dışarıdan almaları mümkündür ve gereklidir.
OSGB tarafından, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmesi sistem üzerinden yapıldıktan sonra, iş yeri için SGK’dan e-Bildirge şifresi alan kişi tarafından e-devlet şifresi ile http://isgkatip.csgb.gov.tr adresinden İSG-KATİP sistemine giriş yapılarak, görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimini sistem havuzundan seçerek girilmiş olan sözleşmelerini onaylaması gerekmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6. maddesi gereğince, iş güvenliği uzmanları, atandıkları iş yerlerinde yapacakları çalışma süreleri şöyledir:
- Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinde, çalışan her bir işçi başına ayda en az 10 dakika,
- Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinde, çalışan her bir işçi başına ayda en az 20 dakika,
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinde, çalışan her bir işçi başına ayda en az 40 dakika, süre ile görev yaparlar.İş güvenliği uzmanları tam gün çalıştığı iş yeri dışında fazla çalışma yapamazlar. (Yönetmelik, 30.04.2015 tarih ve 29342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)
İlgili yönetmelik hükmü gereğince, iş yeri hekimleri, atandıkları iş yerlerinde yapacakları çalışma süreleri ise şöyledir:
- Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinde, çalışan her bir işçi başına ayda en az 5 dakika,
- Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinde, çalışan her bir işçi başına ayda en az 10 dakika,
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinde, çalışan her bir işçi başına ayda en az 15 dakika süre ile görev yaparlar.
İşveren, iş yerinde iş güvenliği belgesine sahip bir uzman görevlendirmek zorundadır.
İş güvenliği uzmanlarından;
- (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde,
- (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde,
- (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan iş yerlerinde çalışabilirler.
Birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gereken iş yerlerinde, sadece tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanının, iş yerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.
Bilgilerinize,
IA Memorandum for NGOs
2020, 2020-ENG, MemorandumsIA Memorandum for NGOs
General Assembly and Board of Directors Meetings can be held electronically
The Regulation amending the legislation on Associations was published in the Official Gazette on 21.10.2021. With this amendment, the Association’s General Assembly and Board of Directors Meetings can be held electronically.
According to the relevant article;
Associations will be able to hold general assemblies and board meetings over online platforms approved by the General Directorate of Information Technologies on issues such as competence, security, etc. Login to the system will be provided by using electronic signature, mobile signature, or two-factor authentication system.
Foreign Aids will be notified to the Civil Administrative Authority
If the cash aid sent abroad exceeds 100,000 Turkish lira, 10,000 Euro or equivalent foreign currency, these aids must be done through banks, other financial institutions, or Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.
Sending aid to countries where financial access is difficult, has been made easier by declaring the aid to the customs administration with a cash declaration form in accordance with the relevant legislation. The use of financial institutions is no longer needed for countries with financial access difficulty.
Expanded Authority to Collect Income
Using DERBİS Made Easy
Risk Analysis and Inspections
Associations will be subject to risk analysis (in order to assess in terms of financing terrorism, money laundering..etc). Associations will be classified according to their risk category as high, medium or low risk. Inspections will be done according to the risk analysis result. Medium and high risk associations will be inspected by the Ministry of Interior or Auditors of Associations whereas low risk associations will be inspected by the local authorities.
Public Servants will be able to Inspect Associations with the Condition of Getting Trained
With the amendment made in the Law on Associations, it will be possible to assign public officials under the supervision of the association. Within the framework of this change; except for those working in civil society relations units, public officials who will be given certificates at the end of the training program will also be able to conduct the audits.
Other issues
Concerning Amendments in Various Tax Laws
2020, 2020-ENG, MemorandumsKey Points of The Law No.7338, concerning amendments in various tax laws (Corporate Income Tax, Income Tax, Tax Procedural Laws and other tax laws) was published in the Official Gazette on 26th October, 2021.
The 4th advance corporate income tax (CIT) return is abolished. It will be effective with the 2022 tax year.
Revaluation of assets subject to depreciation becomes permanent
5% discount for compliant taxpayers
There is new rule which will apply to annual income and corporate tax returns to be submitted after 1 January 2022.
The law increases the NID rate for cash capital contributions made from abroad to 75% which was previously 50%.
Deduction for doubtful receivables
3000 TRY has been determined as the threshold to write off a doubtful receivable on the grounds that the amount is too small for litigation and enforcement proceedings
Government contribution for qualifying investments
With the law no.7338, the taxpayers will be able to deduct 10% of the government’s investment contribution from other tax debts, excluding special consumption tax and value added tax.The new provision will apply to investment expenditures made after 1 January 2022.
A tax exemption is granted for earnings from social media (upto TRY 650,000 for 2021).
Implementation of accommodation tax is postponed from 1 January 2022 to 1 January 2023.
Tax inspections and Voluntary correction of tax returns
Depreciation and Fixed asset replacement fund
Irregularities and Repetition of tax penalty
The expected legislation enters into force on 17 November 2020! Do not miss the opportunities on the Restructuring your tax debts!
2020, 2020-ENG, MemorandumsThe Law No. 7256 entered into force after being published in the Official Gazette No. 31307 dated November 17, 2020.
With this regulation, we recommend that you do not miss the important opportunities offered to our valued customers and all taxpayers in the structuring and payment of tax and public debts.
According to the legislation, you can re-structure your administrative fines such as taxes and penalties that belong to the periods before 31 August 2020 and are within the scope of the Tax Procedure Law, which are finalized as of 17 November 2020.
You can make your application until 31.12.2020 at www.gib.gov.tr, via e-devlet, the interactive tax office or by applying to the Tax Office in person or by mail.
If you pay your debt in CASH until 01.02.2021, it is possible to pay 90% discount on PPI (Producer Price Index) and 25% discount on administrative fines.
It is also possible to pay in 2 monthly installments up to 6-9-12-18 months.
İşsizlik Sigortası ve İlave İstihdam Tedbirleri ile ilgili Neler Bekliyoruz?
2020, MemorandumsTBMM’ne sunulmuş Kanun Teklifinden İşsizlik Sigortası ve İlave İstihdam Tedbirleri ile ilgili Neler Bekliyoruz?
İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 16.10.2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu.
Neler bekliyoruz?
Kısaca;
İstihdam teşviki uygulama süresini uzatma yetkisi
4447 sayılı Kanunun Geçici 10 uncu Maddesi (06111 kanun numaralı teşvik) ve 19.Maddesi kapsamında (17103 Kanun numaralı teşvik) uygulanan ilave istihdam teşvikinin uygulama süresini, 31 Aralık 2020 tarihinden 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatmak için Cumhurbaşkanına yetki verilecektir.
Kısa çalışma ödeneği başvuru ve uygulama sürelerinin uzatılma yetkisi
Cumhurbaşkanına, kısa çalışma ödeneğine başvuru tarihini ve uygulama süresini, 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yetkisi verilecektir.
Normalleşme kapsamındaki prim teşvik süresi uzuyor
Kısa çalışma veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların normalleşme çerçevesinde, 7252 sayılı Kanun kapsamında sağlanan prim desteğinden yararlanma sürelerini 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmak için Cumhurbaşkanına yetki verilecektir.
İşsizlik Sigortası Kanunu’ndaki değişiklikler
Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması erteleniyor
Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi 31 Aralık 2023 tarihine ertelenecektir.
Bilgilerinize Sunulur.
Saygılarımızla,
KEP Uygulama Zorunluluğu ve E-TUYS İşlemleri
2020, MemorandumsKEP Uygulama Zorunluluğu ve E-TUYS İşlemleri
16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.
Yönetmelik neler getiriyor?
Bu yönetmelik ile kullanıcıların KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) hesabı temin etmeleri ve bu hesapları üzerinden kendileri adına E-TUYS vasıtasıyla işlem yapacak kişilerin kullanıcı olarak yetkilendirilmesi için aşağıda yer alan bilgi belgeler Genel Müdürlük KEP adresine gönderilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Hangi belgeleri teslim etmeliyim?
a) Kanun kapsamındaki şirket ve şubeleri temsile yetkili kişi veya kişilerce hazırlanmış müracaat dilekçesi,
b) Kanun kapsamındaki şirket ve şubeleri temsile yetkili kişi veya kişiler için düzenlenmiş imza sirküleri veya noter onaylı örneği,
c) Kanun kapsamındaki şirket ve şubeleri temsile yetkili kişi veya kişilerce imzalanarak Bakanlık internet sayfasında yer alan örneğe uygun ve Türkçe olarak her bir kullanıcı için noterde düzenlenmiş taahhütname (Yurt dışında düzenlenmesi halinde taahhütnamenin, ilgili Türk Konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik edilmiş olması gerekir).
ç) Bakanlık internet sayfasında yer alan örneğe uygun ve Kanun kapsamındaki şirket ve şubeleri temsile yetkili kişi veya kişilerce imzalanmış Kullanıcı Yetkilendirme Formu.
E- TUYS taahhütnamesi birden fazla kişi için verilebilir mi?
Yetkilendirme başvurusu bir veya birden fazla kişi için aynı zamanda yapılabilir. Bu durumda, E- TUYS taahhütnamesi ve kullanıcı yetkilendirme formu yetkilendirilecek her bir kişi için ayrı ayrı düzenlenir. Taahhütnamenin geçerli olacağı süre, taahhütnamede belirtilir.
İstisnalar
Kanun kapsamındaki şirket ve şubeler için sonradan yapılacak kullanıcı yetkilendirme başvurularında, birinci fıkrada sayılan ve geçerliliği devam eden imza sirküleri tekrar aranmaz.
Kullanıcıların sertifikalarını ve Kanun kapsamındaki şirket ve şubelerin KEP hesaplarını yenilemesi veya başka bir nitelikli elektronik sertifika veya KEP hesabı temin edilmesi durumlarında yeniden yetkilendirme başvurusu yapılması gerekmez.
Belgeleri ne kadar süre ile muhafaza etmeliyim?
Kanun kapsamındaki şirket ve şubeler başvuru için gerekli olan bilgi ve belgeleri tam ve doğru olarak göndermek ve ilgili evrakların asıllarını 10 yıl süre ile muhafaza etmekle yükümlüdürler.”
Konuyla ilgili dafa fazla bilgi için lütfen temasa geçiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201016-4.htm
H.İbrahim Torun
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
2020, MemorandumsYatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlanmıştır.
Bu Tebliğ ile ile yatırımcıların KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) hesabı temin etmeleri ve bu hesapları üzerinden kendileri adına E-TUYS vasıtasıyla işlem yapacak kişilerin kullanıcı olarak yetkilendirilmesi için aşağıda yer alan bilgi belgeler Genel Müdürlük KEP adresine gönderilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
a) Yatırımcıyı temsile yetkili kişi veya kişilerce hazırlanmış müracaat dilekçesi,
b) Yatırımcıyı temsile yetkili kişi veya kişiler için düzenlenmiş imza sirküleri veya noter onaylı örneği,
c) Yatırımcıyı temsile yetkili kişi veya kişilerce imzalanarak Bakanlık internet sayfasında yer alan örneğe uygun ve Türkçe olarak her bir kullanıcı için noterde düzenlenmiş taahhütname (Yurt dışında düzenlenmesi halinde taahhütnamenin, ilgili Türk Konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik edilmiş olması gerekir). Kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri) için taahhütnamenin noterde düzenlenmiş olması şartı aranmaz.
ç) Bakanlık internet sayfasında yer alan örneğe uygun ve yatırımcıyı temsile yetkili kişi veya kişilerce imzalanmış Kullanıcı Yetkilendirme Formu.”
Konuyla ilgili dafa fazla bilgi için lütfen temasa geçiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201016-6.htm
H.İbrahim Torun
Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Sözleşme Bedellerine İlişkin Duyuru
2020, MemorandumsT.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Sözleşme Bedellerine İlişkin Duyuru yayımlamıştır.
Duyurusunda, bilindiği üzere, 12.09.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 85 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da değişiklikler yapılarak Türkiye’de yerleşik kişilerin bazı istisnalar dışında birbirleriyle döviz cinsinden veya dövize endeksli bedeller içeren sözleşmeler yapmamaları hususunda ve mevcut sözleşmelerde yer alan bedellerin Türk lirasına çevrilmesi yönünde düzenlemeler yapılmıştır.
Söz konusu düzenlemeler sonrasında Bakanlığımızca belirlenen istisnalar ise Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ’de düzenlenmiştir. Bahse konu düzenlemelerde sözleşme taraflarının Türk lirasına dönüşte mutabakata varamamaları halinde bedellerin Türk lirasına çevrilme usulü ile konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde Türk lirası olarak belirlenen bedellere iki yıllık geçiş sürecinde uygulanacak artış oranlarına ilişkin esaslar belirlenmiştir.
İki yıllık sürenin sona ermesiyle geçiş süreci sona erecek ve taraflar Türk lirası tutarlara uygulanacak artış oranında yine mutabakata varamazlarsa 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 344 üncü maddesi hükmünde yer alan sınırlara tabi olacaklardır. Geçiş süreci için öngörülen iki yıllık sürenin sona ermesinden sonra bahse konu sözleşmelerde yer alan bedellerin tekrar döviz cinsinden veya dövize endeksli uygulanmaya başlanması ya da yeniden döviz cinsinden veya dövize endeksli belirlenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Aksi uygulamaların tespiti durumunda kambiyo mevzuatı uyarınca gerekli yaptırımlar uygulanacağı belirtilmiştir.
Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesi Kira bedelinin belirlenmesi olup, madde metni aşağıda verilmiştir.
‘Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Amir hükmüne istinaden, tarafların kira bedeli üzerinde TL cinsinden anlaşmaları ya da anlaşamamaları halinde ise bir önceki kira yılının TÜFE endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından belirleneceği hüküm altına alındığından tarafların en fazla son 12 aylık TÜFE oranı üzerinden anlaşmaları ve hukuki ihtilafa düşmeden kira sözleşmelerini devam ettirmeleri kanaatimizce uygun olacaktır.
Kaynak: https://www.hmb.gov.tr/duyuru/doviz-cinsinden-veya-dovize-endeksli-sozlesme-bedellerine-iliskin-duyuru-2
Halil İbrahim Torun
Stopaj ve KDV Oran İndirimlerinin 31 Temmuz Günü Yürürlüğe Girmesi Kaosu!
2020, MemorandumsOran indirimlerine sevinmek adeta kursağımızda kaldı çünkü, burada bir yürürlük tarihi atlaması var. Bu tür kararlar genellikle izleyen aybaşından itibaren yürürlüğe girer.
Bu Kararların 31 Temmuz’da yürürlüğe girmesi, ayın son günlerine denk gelen faturalaşma veya ödemelerde tartışmaları da beraberinde getirdi. Bilindiği gibi, kiralar nakden veya hesaben ödendiğinde stopaj yükümlülüğü doğmaktadır. Temmuz ayının 1’inde kirayı ödeyen % 20 oranında, Temmuz ayının sonunda ödeyen % 10 oranında mı stopaj yapacak? Gelir İdaresi’nin açıkladığı bir görüşü henüz yok. Ödeme ne zaman yapılırsa yapılsın Temmuz ayının tamamı için % 10’mu % 20 oranında mı stopaj yapılacak? Yada ilk 30 günü için % 20, kalan 1 gün için %10 mu? Ayrıca % 10’a düşmesi, işyeri sahibinin beyanı sırasında mahsup edeceği ve beraberinde % 10 stopaj yapılması nedeniyle iade alacağı tutarda azalma olması yada vergi ödemesi çıkacak olması ihtilaflara sebep olabilecektir. Bizim görüşümüz, Temmuz ayı kira ödemesi üzerinden yüzde 20 oranında stopaj yapılması ve Ağustos ayından itibaren % 10 stopaj oranınında stopaj yapılması yönündedir
Aynı durum, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen iş yeri kiralamaları için de geçerli. Bu kiralamalarda da, Temmuz ayı için hangi oranda KDV uygulanacak belli değil! Yürürlük tarihine göre Temmuz ayı sadece bir gün için %8 uygulanabilir olduğu için, farklı görüşleri bir yana bırakıp risk almamak için Temmuz ayını %18 veya veya sadece bir günü %8 olarak fatura düzenlenmesi gerektiği görüşündeyiz.
Peki ama Gelir İdaresinin bu konudaki görüşü ne? Gelir İdaresi’nin uygulamaya yönelik tartışmaları ortadan kaldıracak açıklama yapmasını bekliyoruz.
İşverenlere Yeni Yükümlülükler Hakkında Bilgilendirme
2020, Memorandums30.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun hükmüne göre, 01.07.2020 tarihinden itibaren Az Tehlikeli Sınıfta yer alan bütün iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak veya bunlarda hizmet almak zorunluluğu başlayacaktır. Bu düzenlemeye göre, 50’den az işçi çalıştırılan az tehlikeli sınıfta bulunan bütün iş yerleri bu kapsamda değerlendirilecek ve bu zorunluluğa uymayan işverenlere oldukça ağır cezalar verilecektir.
01.07.2020 tarihinden itibaren bir kişinin dahi çalıştığı her türlü büro ve ofis iş yerleri, (mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik vb.) apartman ve site yönetimi (kapıcı) bakkal, manav, terzi, berber, vb. gibi iş yerleri de dahil olmak üzere tüm iş yerleri için bir iş güvenliği uzmanı ile bir iş yeri hekimi çalıştırmak, veya onlardan hizmet almak zorunluluğu getirilmiştir.
Buna göre, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 26/1-b maddesi gereğince, 01.07.2020 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverenlere, her bir işçi ve çalıştırılmadığı her ay için 6.511,00 TL, iş yeri hekimi görevlendirmeyen işverenlere, keza her bir işçi ve çalıştırılmadığı her ay için 6.511,00 TL olmak üzere aylık 13.022 TL idari para cezası uygulanacaktır.
İşverenin sorumlulukları; İş yerinde risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak, acil durum planı yapmak, çalışanlara iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi vermek ve daha bir çok zorunluluğu bulunmaktadır.
İşveren, iş yerinde çalışanlar arasından iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi varsa bunları bu hizmetleri vermek üzere görevlendirebilir. Bu durumda işveren ile çalışan arasında bu görevi de kapsayan yeni bir iş sözleşmesi imzalanması gerekmektedir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak işverenin, iş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekimi sertifikasına sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi de üstlenebilir.
1 ila 9 çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.
Ayrıca, Türkiye genelinde 10 kişiden az çalışanın bulunduğu, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör iş yerlerinde; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için yapılacak masraflar, Bakanlık tarafından karşılanacaktır.
Her türlü büro ve ofis iş yerleri, (mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik vb.) apartman ve site yönetimi (kapıcı) bakkal, manav, terzi vb. gibi iş yerleri az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri olup, en az bir işçinin çalıştığı bu tür küçük iş yerleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) den bir iş güvenliği uzmanı ile bir iş yeri hekimi görevlendirmek suretiyle zorunlu olan bu hizmetleri dışarıdan almaları mümkündür ve gereklidir.
OSGB tarafından, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmesi sistem üzerinden yapıldıktan sonra, iş yeri için SGK’dan e-Bildirge şifresi alan kişi tarafından e-devlet şifresi ile http://isgkatip.csgb.gov.tr adresinden İSG-KATİP sistemine giriş yapılarak, görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimini sistem havuzundan seçerek girilmiş olan sözleşmelerini onaylaması gerekmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6. maddesi gereğince, iş güvenliği uzmanları, atandıkları iş yerlerinde yapacakları çalışma süreleri şöyledir:
İlgili yönetmelik hükmü gereğince, iş yeri hekimleri, atandıkları iş yerlerinde yapacakları çalışma süreleri ise şöyledir:
İşveren, iş yerinde iş güvenliği belgesine sahip bir uzman görevlendirmek zorundadır.
İş güvenliği uzmanlarından;
Birden fazla iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gereken iş yerlerinde, sadece tam süreli olarak görevlendirilen iş güvenliği uzmanının, iş yerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.
Bilgilerinize,
2020-66 Haftalık Özet Mali/Vergisel Düzenlemeler (Haziran-2.Hafta)
2020, MemorandumsNo : 2020-66
Tarih : 15 Haziran 2020
Konu : Haftalık Özet Mali/Vergisel Düzenlemeler (Haziran-2.Hafta)
Haziran ayının ikinci haftası içinde gerçekleşen önemli mali konuları vergi, sosyal güvenlik ve diğer mevzuat değişikliklerini başlıklar altında özet olarak sizlerin dikkatinize sunmak isteriz.
Salgının durgunlaşma aşamasında iş dünyasına, çalışanlara ve tüm kesimlere destek amacıyla elde ettiğimiz bilgileri spesifik konu bazında Covid-19 web sayfamızdan izleyebilirsiniz.
Bu kapsamda güncel gelişmeleri konusunun birebir uzmanlarıyla beraber ayrı birer bülten olarak sizlerin bilgisine sunmaya gayret ediyoruz.
Bültenlerimizden faydalandığınızı ve keyif aldığınızı umuyor saygılar sunuyoruz.
Şimdi haziran ayının ikinci haftasının gelişmelerine ana konu başlıkları itibariyle bakalım:
Vergi ve SGK
Teşvik & Ar-Ge
Yasal Dayanak:
Kararnamenin 444/2.nci maddesine göre “kalkınma planı ve programlarına uygun olarak ihracatın teşviki ve döviz gelirlerinin artırılması maksadıyla ihracatın kalkınma planı ve yıllık programlar dairesinde geliştirilmesi ve düzenlenmesi için alınması gerekli tedbirler Cumhurbaşkanınca belirlenir.”
Dayanak madde olan Kararname 450.nci madde ise Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünün görev ve yetkilerini saymaktadır.
Dayanak olan diğer Kanun ise 2976 sayılı Dış Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanundur. Dış ticaretin, ülke ekonomisinin yararına düzenlenmesini sağlamak amacıyla ithalat, ihracat ve diğer dış ticaret işlemleri üzerine vergi ve benzeri yükümlüler dışında ek mali yükümlülükler konulması ve kaldırılması, bu yükümlülüklere ilişkin esasların tespit edilmesi ve oluşan fonların kullanılması bu Kanun hükümlerine göre yürütülür.
Serbest Bölgelerin Avantajları:
Yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla kurulmuş, ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla beraber, gümrük sınırları dışında konumlandırılan, vergi, tarife, kota gibi olağan ticaret engellerinin ortadan kaldırıldığı, bürokratik şartların azaltıldığı, sınai ve ticari faaliyetler için geniş teşvik ve avantajların sunulduğu özel ekonomi bölgesidir.
Türkiye’ de kurulu 19 serbest bölgede; doğrudan 65.000 kişi, dolaylı olarak da 150.000 kişinin üzerinde istihdam sağlanmaktadır.
Serbest bölgelerde hali hazırda yararlanılabilen destekler şunlardır:
Finans & Para
Ertelemeler ve Kolaylaştırıcı Mevzuat
Covid-19 kapsamında yükümlülük ve ödevlerle ilgili kolaylaştırıcı ve düzenleyici önlemler aşağıda özetlenmiştir:
Dış Ticaret & Gümrük
Diğer Mevzuat
Yasal Dayanak
Yüksek Öğretim Kanunu Ek Madde 42 – (Ek:15/4/2020-7243/17 md.) Vakıf yükseköğretim kurumları, her yıl, öğrenci gelirleri toplamının %2’sini bir kamu bankasında kendi adına açılan vadeli bir hesaba söz konusu vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde öğrencilerinin eğitimlerinin tamamlatılması amacıyla teminat kaynağı olarak aktarır. Düzenli olarak aktarılacak ödemelerin toplamı, ilgili vakıf yükseköğretim kurumunda kayıtlı tüm öğrencilerin mezun olabilmeleri için gerekli eğitim ücretine ulaştığında aktarım durdurulur. Bu hesap, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından izlenir ve ilgili vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde hesapta biriken tutar, öğrencilerin eğitimlerinin tamamlatılması dışındaki başkaca amaçlar için kullanılamaz. Faaliyet izni geçici olarak durdurulan veya kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumları ve alacaklılar, söz konusu hesapta biriken kaynak üzerinde hiçbir hak talep edemez. Teminat kaynağı olarak yatırılan bu hesabın işleyişine dair usul ve esaslar ile uygulaması, izlenmesi ve diğer hususları Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Haziran ayının ilk yarısı ile ilgili diğer gelişmeleri de sizlere duyurmaya devam ediyor olacağız.
Bu bültende geçen herhangi bir konuyla ilgili sorularınız için danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
İlker Ersoy & Bulut Bellet & Bahar Uçar